28.2.07

Mormors ris i karry

'Ris i karry' er i grunden en underlig formulering. Retten burde hedde 'Gris i karry', men det gør den altså ikke. Den hedder 'ris i karry', og det var min mormors hofret. Min mor lavede og laver den også, og det gør jeg skam også. Det vil sige, jeg ved faktisk ikke præcist, hvordan de gør/gjorde. Jeg har aldrig set en opskrift, men jeg har set dem over skulderen og tror nok, at jeg har gættet mig til resten ;-). Retten er en pendant til boller i karry, men altså bare ikke med kødboller, men med skinkekød. Desuden et lille tvist, der giver den helt karakteristiske smag og duft, som jeg husker, fra når den varme mad blev serveret en lørdag middag (midt på dagen naturligvis!) i spisestuen i Haderslev. Nå, nok nostalgi, lad os komme til mit bud på sagen.

Jeg vil tro, at mormor smeltede lidt smør i en gryde og lod det bruse af. Jeg bruger olie. Heri svitser du et finthakket løg og tilsætter 'dansker'-karry, som du lader brænde godt af. Ved 'dansker'-karry forstår jeg det relativt milde, gule pulver, du kan finde i ethvert supermarked. Der skal røres godt, så det ikke brænder helt fast. Så tilsætter du skinkekødet i tern/strimler, som du har vendt i lidt mel med salt og peber. Svits kort. Så hælder du vand + buillonterning på (mormor var til Maggi). Du kan med fordel bruge en blok af din frosne fond i stedet. Det skal dække kødet. Så kommer tricket: tilsæt laurbær og hakket rosmarin. Det giver karrysmagen en delikat undertone, som jeg er vild med, og som giver retten sin helt særlige karakter. Så skal det koge,, til kødet er godt mørt; mindst en halv time, gerne en hel. Til sidst skal retten jævnes/monteres. Jeg er sikker på, at mormor brugte fløde - det gør jeg også - bare en smule. Min mor bruger mælk + en meljævning. Slut med at smage til med salt og peber.



Retten serveres med ris. Mormor dryssede elegant med lidt paprika på toppen; flot skulle det se ud. Retten kan varieres med lidt finthakket æble i sovsen, ligesom det er oplagt at servere retten som ristaffel med en hel dyne af (mere eller mindre) indonesisk tilbehør. Mangochutney er også godt. Her til aften var sideretten en simpel vintersalat af fintsnittet savoykål (kan skiftes med hvidkål eller kinakål), blodappelsinfileter (hvis du ikke kan filetere en appelsin (en medmadblogger viser hvordan her), så pil den og brug bådene i stedet) og lidt æble i både. Drysset med ristede hasselnødder og vendt med citronsaft, rapsolie, salt og peber.

Etiketter: , , , , , , , , ,

27.2.07

Ratatouille

Hvordan kunne jeg glemme denne fantastiske ret fra Provence? Jeg plejede at lave Ratatouille ganske ofte, men retten gik - af uvisse årsager - i glemmebogen. Indtil i dag hvor jeg stod med en aubergine i hånden (fra kassen). Da kom ratatouillen tilbage fra de glemte erindringer. Det sjove er, at dengang jeg første gang begyndte at skrive om mad (til en kogebog der endnu ikke er blevet til noget...:-)), var ratatouille faktisk blandt de retter, jeg nåede at skrive noget om. Nedenunder følger mit (opdaterede) bud på en opskrift. Bemærk den præcision jeg lagde for dagen i mine unge dage! ;-)

Ratatouille
Nem og simpel vegetarret – kan også anvendes som tilbehør til fx oksekød og lam. Indrømmet, i sin ur-udgave (wikipedia har en opskrift listet på fransk) består retten af just høstede solmodne grøntsager fra middelhavsområdet. Det er det provencalske bondekøkkens høstfest, forestiller jeg mig. Det meste af året kan den slags ikke opdrives i Danmark. Da slet ikke i februar måned! Så på denne tid må vi tage det bedste fra drivhusene (økologisk, naturligvis) og drømme os til resten. Til lige nøjagtig denne ret går det endda; det hele koges godt og grundigt sammen og gør forskellen til den perfekte 'friske' udgave til at leve med.

Som hovedret til 2 (sultne) personer

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1-2 peberfrugter
  • 1-2 løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • Lidt chili
  • 2 dåser flåede tomater
  • Rødvin
  • Olivenolie
  • Salt og peber
  • Krydderurter - fx persille eller basilikum
  • Creme fraiche
  • Brød

Skær alt i mundrette stykker (fx 2 x 2cm), hak dog hvidløg og chili lidt finere. Sauter chili, løg og hvidløg i olivenolie i en sauterpande eller tykbundet gryde. Tilsæt de øvrige grøntsager. Lad det sautere knap et kvarter ved god varme. Rør hyppigt. Hvis du alligevel har tænkt dig at servere rødvin til, så træk flasken op nu og hel et glas på og lad det reducere. Tilsæt så tomater og salt og peber.

Lad det koge godt og grundigt sammen. Det tager en times tid. Husk det er 'fri tid' - maden passer sig selv, blot du rører engang imellem. Gerne uden låg det sidste stykke tid, så retten koger ind til lidt fastere konsistens. Smag til med salt, peber og evt. tørret chili, hvis det mangler styrke. Jeg foretrækker det med diskret varme, men absolut ikke brændende. Slut med at vende lidt friske krydderurter i. Fx persille eller basilikum (kan udelades, hvis du ikke lige har). Jeg serverer desuden ofte - muligvist noget uortodokst - retten med en klat creme fraiche på toppen. Godt brød til er essentielt. Bager du ikke selv, må du til bageren. Vores lokales såkaldte tirsdagsbrød anbefales. Pris-/kvalitetsforholdet er uovertruffent. Et glas rødvin skal være dig vel undt. Bon appétit!

Etiketter: , , , , , ,

26.2.07

Om weekendforkælelse og hverdagspasta

Intensiv weekend i København. Et uddrag af indtagelserne: Den herligste brunch (pandekager, bacon, æg, smoothies, frugt, brød osv.) hos min søster på Nørrebro, fin sandwich med gravad laks på Café Dan Turéll, lækker middag hos venner på Østerbro og udsøgt og yderst omfangsrig barnedåbsbrunch i Vanløse. Det er skønt at lade sig beværte med dejlig mad. Weekenden rundede vi af med ægte pizzaer. Dem køber vi hos den lokale italienerbiks; Il Mercatino. Et sted med kompromisløse pizzaer og kvalitet. Glem alt om tvivlsomme 'danske' pizzaer. De her smager præcis som i Italien. Det blev til en napoletana (her kaldet Gianicolo) og en urbana (med grillet aubergine og 'pikant' salami). Også kendt som en nr. 7 og en nr. 21. Anbefales!

Men det bliver jo hverdag igen. Her er en lille hurtig opskrift på en pastaret, der befinder sig midt mellem en egentlig varm pastaret og en pastasalat. Sæt pastaen i gang med at koge - imens laver du 'tilbehøret'. Det giver mad på ca. 12 minutter ;-). Sautér lidt hvidløg, (forårs-)løg og peberfrugt i olivenolie. Tilsæt skiver af god italiensk salami og sautér med. Det må meget gerne være af den 'pikante' type. Skal det have lidt mere bid, så tilsæt lidt også lidt chili(-flager). Når pastaen mangler to minutter, tilsætter du cherrytomater i både, bredbladet persille og lidt sorte oliven. Vend rundt med pastaen. Tilsæt eventuelt lidt mere olivenolie og smag til med salt og peber. Det er såmænd det hele.

Etiketter: , , , ,

21.2.07

'Hot pot'

Varm gryde? Ved opslag i nettets førende leksion, kan jeg konstatere, at 'hot pot'-konceptet tilsyneladende er mere en form for kinesisk fondue, end den gryderet/suppe, jeg plejer at referere til som 'hot pot'. Nuvel, jeg har adopteret navnet fra en Kille Enna 'hot pot', jeg engang fik serveret. Jeg kender desværre ikke hverken kogebog eller opskrift i detaljer. Ikke desto mindre har jeg ofte lavet en glimrende 'hot pot' (kød- og kålgryde?), der ligner den, jeg i sin tid fik ved at gøre som følger nedenfor. Min grundregel er simpel: Hver time kommes et nyt dyr i gryden!

Start med at finde din store gryde frem og varm noget vand op. Tilsæt salt og nogle peberkorn. Så er du klar til første dyr: Okse. Brug en udskæring, der har godt af lang tid. Det kan fx være klump eller tykkam. Kødstykket skal ikke skæres ud, men bare i helt.

Efter en god times tid er du klar til næste dyr: kylling. Hvis du har gang i den rigtig store gryde, så bare i med den hel også, ellers parterer du i store stykker. Vent en time mere (du indser nu, at retten bedst laves i weekenden eller ved fleksibel brug af hjemmearbejdspladsen).

Næste dyr: gris. Formen er pølse. Der kræves dermed ikke en hel time mere. Derfor afviger du nu fra grundreglen. Du nærmer dig samtidig rettens afslutning. Tag okse + kylling op af gryden. Læg til side på et bræt og sæt gryden til at bulderkoge uden låg. Imens kødkraften i gryden koger ind, skærer du en god pølse i skiver. Det kan være kålpølse, men jeg anvender som regel en mere krydret slags - typisk chorizo. Aalbæk laver en - til dette formål - helt perfekt chorizo med jalapenochili. Anbefales.

Du hakker også en hel del ingefær (mindst en fed knold på 10 centimer) og noget chili (2-3 'dansker'-chilier, som du kender fra supermarkedet). Du har som altid fri ret til at eksperimentere og tilpasse til egen smag (husk at smide en kommentar ;-)). Ovenstående giver en god moderat styrke og friskhed, der får næsen til at løbe, uden at det er mig for meget. Nå, det finthakkede chili og ingefær skal i gryden. Det samme gælder pølsen. Sidst, men ikke mindst, skal du også have noget kål i. Jeg bruger normalt en relativt mild kåltype - savoykål er perfekt (kinakål kan også bruges). Det skal snittes i fine strimler først.

Så skruer du ned, så gryden blot koger normalt igen. Pølse og kål skal have ca. 20 minutter. Du bruger tiden på at skære oksekødet i store tern og pille kyllingekødet fra benene, hvorefter begge dele skal tilbage i gryden. Så tager du din store smageske frem og smager 'hot potten' til. Salt, peber - og måske mere ingefær og chili. Du må gerne være imponeret over styrken og kraften! Op i skåle/tallerkner og server med godt brød.

Det er en helt igennem herlig ret. Den varmer, får næsen til at løbe og smager vidunderligt kraftfuldt. Timingen i dag kunne ikke være bedre: Sneen vælter ned, og vi varmer os ved gryden. Hvem sagde varm gryde?

Etiketter: , , , , , , ,

19.2.07

Om et 'wellness'-ophold i provinsen

I stedet for en minutiøs anmeldelse af weekendens 'wellness'-ophold på Saxildhus hotel følger her et par betragtninger fra hoften.

  • Selvfølgelig serveres der rejecocktail på et provinshotel, hvor kunne du tro andet?
  • Kolding er en hyggelig by
  • Du får, hvad du betaler for, hverken mere eller mindre
  • Forvent ikke gourmet, når du ikke har betalt for gourmet (såkaldte 'gourmetophold' er dyrere, og du valgte et 'wellness'-ophold, bare ærgerligt ;-))
  • Chokolade, frugtkurv og fri minibar virker...
  • ...men kan ikke skjule et middelmådigt værelse, der burde have været gjort bedre rent
  • Massage er dejligt
  • Meget massage er meget dejligt
  • Varmt vand og sauna er lækkert
  • Jo mere du slapper af, jo trættere bliver du (giver det mening?)
  • Det ér fimset at rende rundt i hvide tøfler og badekåbe...
  • ...men du kan godt lide det
  • Børn i svømmehaller larmer, det må du acceptere
  • Forvent ikke at kokken gennemsteger (svine-!)kødet, selvom du udtrykkeligt beder om det
  • Der er stadig mange rygere her i landet
  • Rygere kan godt lide at ryge sekundet efter sidste mundfuld mad (der bliver ikke taget hensyn til dig ved nabobordet)
  • Lucca er en fin café (den eneste ordentlige i Kolding?)
  • Der bliver fortsat flere fede mennesker her i landet
  • Koldinghus er meget flot restaureret og indeholder mange spændende ting
  • Koldinghus er også ufokuseret og en rodet labyrint at gå rundt
  • Du er møgkritisk, og du ved det!
Ville vi gøre det igen? Måske. Ikke for maden og hotellet (det må blive 'det der gourmet' næste gang :-)), men for massagen og afslapningen. Og hinanden.




Etiketter: , ,

16.2.07

Kartoffelsuppe, sesamkylling og det der 'wellness'

Det er koldt. Du fryser. Du indrømmer sågar over for dig selv, at du er blevet decideret kuldskær. Gamle mand. Eller snarere; gammel mand i ung mands krop...

Svaret er suppe. Tyk, cremet suppe. Fx denne kartoffelsuppe: 'Sved' en porre i lidt smør. Jævn varme, må ikke tage farve. Eventuelt lidt hvidløg ved. Så en god gang kartofler - skrællede og i tern. Svits kort og hæld så en god suppe på (jeg brugte hønse. Grøntsagssuppe, vil også være fint). Kog kartoflerne godt ud. Skal vi sige knap en halv time? Blend med lidt fløde og smag til med salt, peber og lidt muskatnød. Det er ikke spor svært, men kilometer bedre end de alt for salte købesupper, supermarkedernes frostbokse bugner med. For slet ikke at snakke om pulvervarianterne. Op i en skål med suppen og lidt persille på toppen. Det varmer hele vejen igennem.


Er du mere sulten, så prøv denne hurtige kylling. Svits to kyllingebryster (lår og vinger kan du bruge til at lave gårsdagens ret med. Skroget med restkød koger du naturligvis med lidt grønt og urter; så har du både suppe i fryseren og lidt kyllingekød til sandwich). Når brysterne er brunede på begge sider, vrider du citron- eller limesaft over og drysser med sesamfrø. Vend og gør det samme. Skru ned for varmen og lad brystet stege igennem, mens sesamfrøene blive gyldne. Vi serverede Årstidernes rødkålssalat til. Soyasmagen går virkelig godt til den sesamprægede kylling. En pilsner til vil ikke være helt ved siden af.


Nå ja, forresten: I weekenden går turen på provinshotel. Til en komplet pakke med middage, morgenmadsbuffeter og ikke mindst kurbad, afslapning og velvære. Det er det, der hedder 'wellness' på nydansk. Eller måske sågar metroseksuelt for en ung, gammel mand som jeg? Det er en bryllupsgave, vi glæder os - og så satser jeg på, at jeg kan komme i nærheden af provinshotel-/kroklassikeren over dem alle: En rejecocktail!

Etiketter: , , , , , , , , ,

15.2.07

Kylling med pølse og druer


Efter pastaen får man normalt en kødret i Italien. Det nåede jeg bare ikke til at fortælle om efter den lange raviolibeskrivelse i går. Vi fik kylling med pølse og druer. Denne ret er ganske simpel, men med stor smag. Og den har mange variationsmuligheder. I sin tid har jeg fået inspirationen fra Mik Schack, der en gang på tv lavede vagtler med italiensk pølse, salvie og druer. De fleste gange har jeg lavet kylling med chorizo, rosmarin og grønne druer. Den anden aften var variationen dog kylling, italiensk pølse, rosmarin og blå druer. "Same-same, but different" ;-). Hvis du holder dig i sporet; fjerkræ, krydderurt, pølse og drue, så kan det næsten ikke gå galt.

Du gør som følger:

Varm lidt olie i en støbejernsgryde (eller en tykbundet pande). Svits pølseskiverne heri med krydderurten (rosmarin) og eventuelt lidt hvidløg. Så tilsætter du kyllingestykkerne og svitser med. Jeg bruger som regel en udskæring med ben (underlår, overlår, vinger), det synes jeg egner sig bedst. Når det er godt brunet, hælder du hvidvin på og så noget fond (kalve- eller hønsefond). Kyllingen skal ikke dækkes af væske, men der skal være en centimeter eller to i bunden. Så lægger du låg på og skruer ned for varmen, så det bare simrer. Det skal have en halv times tid, måske mere. Kødsaften skal, som altid med fjerkræ, være klar. Når kyllingen er næsten færdig, smider du halve, udkernede druer ned i gryden/panden og lader saucen koge ind, mens druerne varmes igennem og bliver lidt 'blødere'. Du kan eventuelt snyde lidt og tykne saucen med lidt majsstivelse (fx Maizena). Smag til med salt og peber.

Kyllingen her er perfekt til lidt risotto (i så fald skal du nok ikke have pasta inden!). Men den er også god med bare lidt brød til at suge saucen op og lidt grønt til.

Etiketter: , , ,

14.2.07

Ravioli med østershatte - nu med procesbilleder!

Succesen med hjemmelavede ravioli var så stor sidste gang, at det måtte prøves igen. Og fryseren gemte halvdelen af dejen fra sidst, så opgaven var ganske overskuelig. Konsistensen af dejen var faktisk næsten bedre end sidst. Som om den var lidt sejere: Udrulningen kørte bare.

Fyldet lavede jeg sådan her: Svits lidt chili og hvidløg i lidt olivenolie. Efter et minut tilsætter du østershatte og en masse frisk timian. Svampene skal være skåret i små stykker for at kunne passe ind i de små 'pastalommer'. Jeg bevarede dog også nogle store østerhatte i større stykker til saucen. Når svampene er godt svitsede og vandet stegt ud af dem, vrider du en halv citron over panden. Det dufter herligt. Så skruer du ned for varmen og tilsætter ricotta (jeg ville have brugt mascarpone, men det kunne jeg ikke lige opdrive), noget revet parmesan og smager til med salt og peber. Massen skal være ganske tyk. Gem de største af svampestykkerne (med ricotta osv.) i en skål ved siden af til saucen. Resten skal ind i raviolierne, hvilket jeg gør på følgende måde:

Skær de udrullede pastabaner i stykker på ca. 6 x 12 cm. Læg fyld på den ene halvdel af hver pastaplade.



Fold den anden halvdel ind over og tryk ind i mod fyldet


Tryk ned og luk med en finger i den ene side.


Så i den anden side.


Tryk rundt om med en gaffel, så der lukkes tæt.


Et voilà!



Sidste gang penslede jeg med lidt vand på 'lukkefladerne', men det var ikke nødvendigt denne gang. Raviolierne koges i en stor gryde varmt vand med salt i ca. 5 minutter. De skal naturligvis være al dente. Rør forsigtigt rundt undervejs, og sørg for at de ikke klistrer til hinanden.


Mens raviolierne koger tager du noget god bacon i tern/strimler og svitser på panden. Så tilsætter du den del af fyldet, du lagde til side. Tilsætter noget mere ricotta og evt. også lidt fløde. Saucen må godt være meget tyk.

Server 5-6 raviolier i en stor pastatallerken, kom lidt sauce i midten og riv parmesan på toppen. Det er sindssygt lækkert, og når dejen er klar på forhånd, er det altså ikke den helt store opgave. Og fyldet her? Lækkert, lækkert, lækkert. Anbefales!

Etiketter: , , , , ,

Hvem er I, kære læsere?




Det er ikke så lang tid siden, at jeg gjorde lidt status på udviklingen i læserantal. Meget belejligt har nogle folk derude omtrent samtidigt søsat et lille undersøgelsesprojekt under navnet "Blogtjek 07". Det kan du læse mere om her. Jeg har set, kritiseret og forbedret mange spørgeskemaer i mit liv. Dette er bestemt ikke det bedste, jeg er stødt på. Men til formålet at vide bare lidt mere om sine læsere, og hvad jeg eventuelt skal gøre bedre, så er det helt fint. Og lige til at tilmelde sig og gøre brug af. Jeg har lagt et link øverst i højre side, hvor du indtil 1. marts vil kunne komme til et skema om denne side.

Du kan også komme til skemaet ved at klikke lige her.

Det tager kun ½-1 minut. Lidt længere hvis du også giver en kommentar med på vejen - det må du meget gerne! Jeg tror i øvrigt nok, at du skal vælge 'skriv kommentar' som afslutning på side 2 - uanset om du faktisk har skrevet noget eller ej - ellers får jeg næppe noget feedback på dine markeringer i bonusspørgsmålet. Som desuden har tåbelige svarkategorier, og som ikke er særlig bonusagtigt, da det er standard hos alle deltagere? Hvad sagde jeg, ikke det mest gennemarbejdede spørgeskema, jeg er stødt på...

...nu er du jo blevet nysgerrig, så besvar nu bare det skema :-)

Tak for hjælpen!

Etiketter: , , ,

12.2.07

Fødselsdagsmiddag


Min svigermor fylder 60 år i dag. Det fejrede vi lørdag. Intim middag for den nærmeste familie. Lige dele hyggeligt og højtideligt; der var både en tale og en sang. Og god mad ikke mindst. Og endnu bedre, jeg rørte dårligt en finger ;-)

Jordskoksuppe til forret. Lammekølle med kartofler og hvidløg samt grønner bønner med persille til hovedret. Desserten var pærer med vanilleis og chokoladesovs - også kendt som Poire belle Hélène.



Etiketter: , , , , , ,

9.2.07

Fisk bagt i sølvpapir med tomat og fennikel

Mener det er Jamie, jeg har set lave noget i den her genre. Tricket er at alt saft og væde bevares inde i pakken. Den kombination af fyld, jeg har valgt her, er i virkeligheden 'fiskesuppe bagt i sølvpapir': Fisk, tomat, fennikel, citron og vin. Simpelt, klassisk, godt.


Læg et dobbelt lag sølvpapir på køkkenbordet. Læg en filet af lys fisk herpå. Jeg brugte victoriafisk, som har en fin, fin smag, er fast i kødet og har et flot lyserødt skær. Drys med lidt salt. Riv noget citronskal udover med dit juliennejern. Så skærer du først noget fennikel i virkelige fine skiver og hakker et par friske tomater. Det kommer du ovenpå fisken. Drypper lidt olivenolie og citronsaft over samt kværner noget peber. Så skal pakken lukkes. Fold siderne let op og krøl/fold så fra den ene side mod den anden. Inden du lukker i den sidste side, hælder du lidt vermouth/hvidvin ind i pakken. Så lukker du også den side. Pakken skal have ca. 20 minutter i ovnen ved 200 grader. Vi serverede små hele bagte kartofler til, de skal have op i mod en time i ovnen - også ved 200 grader (det var vel nok heldigt!).

Ud af fiskepakkerne kommer mør og saftig fisk + friskt og delikat tilbehør. En herlig hvidvinssky er der også. "Easy peasy, mate!"

Etiketter: , , , ,

8.2.07

Lasagne


Start med at koge en god kødsovs (ragù). Det skal have tre timer, så hvis det er hverdag, skal du enten starte dagen før eller gå tidligt hjem. Svits hakket hvidløg, løg, bladselleri og gulerod i olivenolie ved svag varme. Det tager mindst 10 minutter og dufter forrygende. Så skal grøntsagerne i princippet af, og hakket oksekød i for at blive brunet. Er du doven bruner du bare kødet oveni grøntsagerne ;-). Så skal der vin på, tomat i (dåser på denne årstid) og endelig krydderurter ved (rosmarin, timiankviste og salvie). Så lægger du låg på og finder noget andet at lave. Efter 3 timers tid smager du til med salt, peber, sukker og olivenolie. Du kan overveje at koge sammen uden låg den sidste times tid, hvis du gerne vil have sovsen mere indkogt og tyk. Omvendt skal der gerne være lidt væde til pastapladerne. Lav rigeligt af ragù'en og frys resten til trange tider.

Så oprinder lasagnedagen, og du skal blot lave en bèchamelsauce og samle lasagnen lagvist. Bèchamel'en laver jeg blot som en opbagt sovs af lidt smør, mel og mælk, som tilsættes løbende . Jeg slutter af og til af med lidt parmesanost til sidst. Så er det vist blevet til en mornaysauce, men jeg er ikke autoritativ...

Ind i ovnen 30-40 minutter ved 200 grader. Lidt parmesan på toppen til sidst gør godt, alternativt giver rasp/brødkrumme også en lækker afslutning. Spis salat til og und dig selv et glas rødvin.

6.2.07

Et lille jubilæum: Indlæg nr. 100!

Dette er indlæg nr. 100 på Spis Ordentligt. Hurra for en milepæl! :-) Jeg har i den anledning besluttet at gøre status og smide lidt statistik på bordet.

Jeg startede bloggen i starten af september sidste år. Det er ca. 5 måneder siden, svarende til ca. 150 dages aktivt skriveri. Lidt hurtig matematik fortæller, at jeg så har lavet et indlæg hver 'halvanden' dag i gennemsnit. Eller to besøg på tre dage, om man vil. Min besøgstæller viser, at jeg siden den spæde start i alt har haft over 3.500 unikke besøg. Det svarer til ca. 23 besøg om dagen i gennemsnit. I den seneste tid har siden i gennemsnit haft over 30 besøgende om dagen. Det betyder, at der nu på en måned er ca. 1.000 besøgende.

Men er ovenstående så meget eller lidt? Jeg aner det ikke. Det er nok flere besøg, end jeg havde regnet med. Men jeg havde heller ikke forventet så meget. Det var mere et spørgsmål om, at nu ville jeg i gang med at skrive lidt om de ting, der optager mig: maden, vinen, råvarerne, opskrifterne, restauranterne, oplevelserne. Så det gjorde jeg. Selvom jeg godt ved, at mange besøg stammer fra familie og venner, så er der også mange besøg fra folk, der kommer fra Google og andre søgesider. Det er en historie for sig, hvad folk søger på af underlige ting, og hvor tåbeligt folk søger, men alle nye besøgende er meget velkomne.

Og hvad så nu? Ja, jeg fortsætter. Mere mad, flere opskrifter, flere beskrivelser, flere billeder, flere oplevelser. Mere af det hele. Med den heftige udvikling Spis Ordentligt er inde i, er der jo ikke langt til millionen...

Nu venter jeg bare på, at nogle forlæggere eller redaktører på udkig efter en kogebogs- eller madskribent henvender sig, og at DR spørger, om jeg ikke har lyst til at have et madprogram på tv. Jeg lover ikke at spille kostbar!

Tilbage til dagligdagen: Herunder et skud af aftenens porre-bacontærte.

Etiketter: , , ,

5.2.07

Pizza og pølser

...behøver ikke at kompromitere opfordringen til at 'spise ordentligt'.

I går de lækreste hjemmelavede pizzaer. En med tun, ansjos, kapers og oliven (det er den jeg kalder en variation over en napoletana). En anden med chorizo, chili og hvidløg (stærk på den pikante måde). Pizzaerne blev serveret med en simpel og elegant appelsinsalat: Appelsin i skiver dryppet med balsamico, salt, peber, sorte oliven og ristede græskarkerner. Meget vellykket.




I dag stod den så på pølser. Pølser er faktisk en af mine favoritspiser. Tro det eller ej. Det var nogle gode pølser fra den lokale slagter, der skulle afprøves. De var både gode og kødfyldte. Pølserne blev dels serveret som hotdogs i hjemmebagte brød med hele dynen af (hovedsageligt hjemmelavet) tilbehør (hjemmelavet ketchup, honningsennep, hjemmelavet agurke-squash-relish, rå løg), dels på svensk manér med kartoffelmos. Altså 'korv deluxe'. Jeg forsøgte også at lave noget newyorker-agtigt sauerkraut. Det smagte fint, men det ramte ikke helt den sure, krydrede kålsmag, jeg ledte efter. Det kræver nok rigtig tilberedning af surkål over flere uger. I dag var der en halv time at gøre godt med, så (rød-)kålen blev svitset let, krydret med lidt spidskommen og chili (jeg ville gerne have givet det kommen og/eller sennepsfrø, men havde ingen af delene...), salt, peber, sukker og selvfølgelig: eddike.

Etiketter: , , ,

3.2.07

Okse med honning og peber på bagte grøntsager


Et forsøg på at gøre en kødret serveret på Restaurant Mefisto efter. Det er nu snart et par år siden, men serveringen står lysende klart. Tykkam langtidsstegt under en 'kåbe' af honning og peber. Jeg er vild med okse, jeg er vild med peber, jeg var vild med den servering.

Efterligningen lykkedes til dels. Den pebrede og samtidig søde skorpe var perfekt, men det stykke oksebovklump, jeg brugte, blev lidt til den tørre side. Det fik to timer i ovnen ved 175 grader, næste gang tror jeg, det skal have mere tid og væsentligt lavere varme. Måske udskæringen skal være en anden også? Tilberedningen i øvrigt er simpel: Smør kødet ind i en spiseskefuld honning og vend rundt i masser af groftkværnet peber og lidt salt. Derefter i ovnen.

Til kødet serverede jeg et udvalg af årstidens grøntsager bagt i ovnen. Græskar, jordskokker, gulerødder og rødløg. Grøntsagerne var skåre i grove stykker og vendt med lidt rapsolie, salt og peber. De fik en times tid i ovnen.

Grøntsagerne i bunden, et par skiver af kødet ovenpå og friskrevet peberrod på toppen.

Etiketter: , , , ,

Pestolaks på bund af porrer


Med god skelen til den evige "Mad på ingen tid" (s. 68-69). Vi har dog byttet den foreslåede "salsa verde" med en god pesto.

Snit en-to porrer i ringe. Læg i et ildfast fad og vend med vin (hvid, sherry eller martini), lidt vand, olivenolie og salt og peber. Staniol over og ind i ovnen i et kvartes tid. Derefter tager du porrerne ud af ovnen og lægger laksefileter belagt med et lag pesto oven på porrerne. Staniol på igen og ind i ovnen 10 minutter mere.

Vi spiste en helt enkel grøn salat med vinaigrettedressing til og lidt friskbagt brød.

Etiketter: , ,