9.5.09

Gode tærter


Har lovet opskrifter på et par gode tærter. Jeg følger den samme grundskabelon, og tærterne varieres så herover:

Mørdej af 200 gram mel, 60 gram blødt smør (et kort skrald i mikroovnen plejer at gøre tricket) og et par spiseskefulde vand til at samle dejen. Denne mængde passer til en standard(?)-tærteform på ca 24-25 centimeter. Jeg plejer at bruge en blanding af almindeligt hvedemel og lidt grovere mel, fx fuldkorn, graham eller stenmalet. Ælt endelig ikke for meget rundt i dejen, den skal blot samles. Lad den hvile koldt i køleskab, hvis du har tid til det. Rul/tryk ud i tærteformen, prik med en gaffel og forbag i ovnen ca. 15 minutter ved 200 grader.

Æggemasse af æg, sjovt nok, en sjat mælk eller fløde og salt og peber. 4-6 æg afhængigt af størrelse og fyldet. Ofte kommer jeg en skefuld creme fraiche eller to i æggemassen. Nogle gange også lidt revet parmesan. Der er mange muligheder, men selvfølgelig hovedsageligt; æg!

Når det kommer til fyldet, viser mit traditionelle kødspiser gen sig. Indrømmet, jeg synes ligesom at en tærte er mest 'rigtig' mad, hvis der er kød eller fisk i. Ikke nødvendigvis meget, men lidt har jo også ret. Hvis du ikke er på den vogn eller gerne vil have et lettere måltid, så prøv uden. Nogle af tærterne har brug for kødets smag (fx røget smag fra bacon), andre behøver den i grunden ikke, og grøntsagerne klarer det fint på egen hånd.


Her er nogle gode kombinationer, som jeg holder af. I alle tilfælde smages til med salt og peber. Fyldet kommes i den forbagte tærtedej, æggemassen hældes på og herligheden bages til æggemassen er helt stivnet. Typisk 20-25 minutter ved de angivne 200 grader.

"Wicked combos" :-)
  • Porre og skinke (svits/damp porrer og bland med den kogte skinke)
  • Porre og/løg og bacon (svits bacon og i (noget af) fedtet heraf dernæst porre/løg)
  • Spinat og røget laks (damp spinaten og læg stykker af god røget laks herpå)
  • Broccoli, pinjekerne, bacon og parmesan (damp broccolien og rist baconen, bland sammen. Pinjekerner og parmesan på toppen (efter æg))
  • Græskar, svampe og krydrede pølser (Rist svampe og pølser (chorizo eller kålpølser er gode valg) i mindre stykker, tilsæt græskarpulp (græskar der er bagt og drænet) og smag til med merian, hvidløg og gerne lidt chili også. Køl fyldet af og bland med piskede æg, inden du kommer det hele i tærten. Inspiration herfra.)
  • Tomat, feta, salvieblade og fennikelfrø (variation af opskrift fra kogebogen 'Picnic'. Tomaten skæres i skiver, ditto med feta, som lægges i skiftevis og toppes med salvie og fennikel og til sidst æg)
  • Rødbede, hvidløg og karry (nu bliver det specielt, men ikke mindre godt. Og helt uden kød. Gisp! Opskrift her.)
Tærterne er alle lige gode varme såvel som kolde. Spis en salat til. Rigtig god appetit!

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Blogger Tine said...

Hej Anders,
Kommer der snart noget nyt fra dig??
Ser frem til det..
Hilsen Tine

31/8/09 11:03  
Blogger Anders said...

Snart, tjah, en dag kommer det jo nok igen. Lige nu flyder dagene ud i arbejde, bleer, babygrød og den slags.

Bliv hængende: der skal nok komme mere, når tiden igen er til det :-)

31/8/09 22:28  

Send en kommentar

<< Home