17.8.08

Sommerferiens anbefalinger (opsamling)


Her følger (med gevaldig geografisk spredning) en række gastronomiske anbefalinger fra ferien rundt om i Danmark.

Bålmad - man kan meget med en lille grillrist og en gang gløder. Største succeser var
svinemørbrad viklet i bacon samt fiskepakker i staniol med ørred, fennikel, courgette og æblecider. Og en fantastisk forlænget grillgaffel komponeret af en gaffel, to strips og en lang pind (de er varme de gløder!) :-)Hansens Flødeis - Besøg butikken i Lyngerup syd for Jægerspris og se og smag selv. Rigtig god is, hvor der spilles voldsomt på autenciteten (men er det nu virkelig nødvendigt at proppe stabilisator og emulgator i noget så simpelt som en flødeis?). Ved siden af ligger en mejeributik med udvalg af oste, vin og delikatesser.


Degnemosegård - Dansk vingård ved Ferslev. Vi kikkede forbi og fik en lille snak med vinbonden som var i gang med at nippe sideskud. Købte et par flasker dansk hvidvin med. Nød den ene (på druen Solaris) i selskab med noget familie. Virkelig flot duft med citrus og hyld, men en lidt speciel smag. Ganske mineralsk og, efter min mening, som om der manglede lidt dybde. Vi er dog kilometer over de danske vine, jeg tidligere har smagt på Lille Gadegård på Bornholm (forfærdelig rød rondo - men fremragende frugtvin).Friske grøntsager. Fra vejboder og vennernes haver: Jord til bord så det basker. Høstet om morgenen, spist om aftenen. Har bl.a. fået lækre tomater, salater, kartofler, gulerødder, kål, courgetter, krydderurter og meget andet.


Frisk fisk (fra Aage naturligvis). Har lavet sommerhusklassikeren 'Tomatsauteret kuller'.


Har også lavet meget lækre torsketournedos: Skær tykke skiver af torskefilet, rul sammen og vikl bacon om. Tandstik på til at holde det sammen. Steges ca. 6-8 minutter ved hård varme (mindre end du tror!), så baconen bliver sprød og fisken lige tilpas. Blev serveret med en variant af sommer-ratatouille med aubergine, peberfrugter, en masse friske tomater og persille.
Vil også anbefale rødtunge i urtesauce: Få fiskemanden til at klippe hoved og finner af, men behold ellers kødet på skroget. Steg så fisken i smør. Vend halvejs, tag af varmen og læg i et lunet fad med låg over. Kog panden af med hvidvin, tilsæt fløde og rør godt rundt. Lad det tykne en anelse og tilsæt så en masse finthakkede krydderurter. Jeg vil anbefale dild, persille og purløg. Hæld den varme sauce over fisken og server med nye kartofler og dampede grøntsager (fx gulerødder, broccoli, blomkål).Og jomfruhummerhaler med hvidløgssmør. Klip ryggen op og tag tarmen ud. Læg i et fad med groft salt med ryggen nedad. En klat smør rørt med finthakket hvidløg på hver af dem. Bag i ovnen ca. 15-20 minutter ved 200 grader.


Fisk er bare nemt og lækkert!

Og glæden ved at komme hjem til egen have og høste løs. Græskarrene er totalt ustyrlige og courgetterne ligeså. Tomaterne giver dagligt et par håndfulde meget smagfulde cherrytomater, og så er der dukket både grønne bønner og et par agurker op. Og alt det andet selvfølgelig. Ufatteligt hvad fire(!) kvadratmeter højbed plus lidt krukker kan præstere med det rette vejr og nedbør.


(Og som om det ikke var nok, så er der også en lille restaurantanmeldelse på vej, når tiden er til det)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,