'Hot pot'
Start med at finde din store gryde frem og varm noget vand op. Tilsæt salt og nogle peberkorn. Så er du klar til første dyr: Okse. Brug en udskæring, der har godt af lang tid. Det kan fx være klump eller tykkam. Kødstykket skal ikke skæres ud, men bare i helt.
Efter en god times tid er du klar til næste dyr: kylling. Hvis du har gang i den rigtig store gryde, så bare i med den hel også, ellers parterer du i store stykker. Vent en time mere (du indser nu, at retten bedst laves i weekenden eller ved fleksibel brug af hjemmearbejdspladsen).
Næste dyr: gris. Formen er pølse. Der kræves dermed ikke en hel time mere. Derfor afviger du nu fra grundreglen. Du nærmer dig samtidig rettens afslutning. Tag okse + kylling op af gryden. Læg til side på et bræt og sæt gryden til at bulderkoge uden låg. Imens kødkraften i gryden koger ind, skærer du en god pølse i skiver. Det kan være kålpølse, men jeg anvender som regel en mere krydret slags - typisk chorizo. Aalbæk laver en - til dette formål - helt perfekt chorizo med jalapenochili. Anbefales.
Du hakker også en hel del ingefær (mindst en fed knold på 10 centimer) og noget chili (2-3 'dansker'-chilier, som du kender fra supermarkedet). Du har som altid fri ret til at eksperimentere og tilpasse til egen smag (husk at smide en kommentar ;-)). Ovenstående giver en god moderat styrke og friskhed, der får næsen til at løbe, uden at det er mig for meget. Nå, det finthakkede chili og ingefær skal i gryden. Det samme gælder pølsen. Sidst, men ikke mindst, skal du også have noget kål i. Jeg bruger normalt en relativt mild kåltype - savoykål er perfekt (kinakål kan også bruges). Det skal snittes i fine strimler først.
Så skruer du ned, så gryden blot koger normalt igen. Pølse og kål skal have ca. 20 minutter. Du bruger tiden på at skære oksekødet i store tern og pille kyllingekødet fra benene, hvorefter begge dele skal tilbage i gryden. Så tager du din store smageske frem og smager 'hot potten' til. Salt, peber - og måske mere ingefær og chili. Du må gerne være imponeret over styrken og kraften! Op i skåle/tallerkner og server med godt brød.
Det er en helt igennem herlig ret. Den varmer, får næsen til at løbe og smager vidunderligt kraftfuldt. Timingen i dag kunne ikke være bedre: Sneen vælter ned, og vi varmer os ved gryden. Hvem sagde varm gryde?
Etiketter: chorizo, hot pot, kylling, kød, kål, okse, pølse, suppe
2 Comments:
Det var rigtigt godt det der! Savnede lidt syrlighed dog, så jeg gav den en smule eddike i tilsmagningsfasen.
/Birgitte
Det glæder mig at høre! Vil overveje at prøve eddike eller måske citron i tilsmagningen næste gang.
Send en kommentar
<< Home