22.1.07

Cremet jordskoksuppe


Jeg har tidligere rost jordskokker. De er vinterens guld. I et udslag af fantastisk timing gravede vi søndag en hel del jordskokker op. Mandag kom frosten. Så vi behøver ikke kæmpe med greben i frosthård jord - i hvert fald ikke den første uge eller to.

Den simpleste af alle supper med jordskokker er denne: Svits et lille løg og et lille fed hvidløg i lidt god olie. Tilsæt skrællede jordskokker i mindre stykker og eventuelt også en kartoffel eller to. Hønse- eller grøntsagsfond på. Jordskokkerne er møre før kartoflen, så hold øje med sidstnævnte. Du har vel 20-25 minutter at gøre godt med til andre formål, mens suppen koger (fx rugbrødsdejen, at forberede dejen til den hjemmelavede pasta i morgen eller andet nyttigt...). Derefter er det frem med fløden og stavblenderen. Suppen skal været tyk og cremet - uden på nogen måde at være 'fed' i smagen - så overdriv ikke fløden. Til sidst smages til med salt, peber og en hel del citronsaft. Vi plejer desuden at råmarinere små tern af et par jordskokker. Det gøres meget nemt mens suppen koger. Bland ganske enkelt ternene med en smule olivenolie og citronsaft og lad det trække, så længe det nu kan nå. Så er der et sprødt knas til at spille op mod det bløde og cremede. Grillede tigerrejer eller lignende på toppen er også et hit - så har du en elegant forret.

Etiketter: , ,