Langtidsstegt hanekylling med rodfrugter og crème brûlée
To venner (henholdvis den nu trekvartstuderede røver og junior porteføljemanageren) var kaldt hid til at hjælpe med at parallelforskyde vores klædeskab i størrelse mammut én meter til højre. Det var heldigvis ikke så slem en opgave som frygtet. Håndværkerhjælpen blev belønnet - ikke blot med øl - men også med en kæmpe hanekylling, der havde hygget sig længe i ovnen og en dessert med ild i.
Hanekyllingen var hentet i gårdbutikken. En af de mindste i forretningen, men ikke desto mindre med en vægt godt over de 2 kilo. Med hals og indmad og det hele. Blev tøet nænsomt op over et godt døgn. Renset og klargjort og gnedet med groft salt og peber både ind- og udvendigt. Vi lagde også en hel citron indeni, som vi havde perforeret gentagne gange med en kødnål. Det giver både saftigt kød og en lækker diskret smag af citron. Omkring i bradepanden lå groftskårne rodfrugter (selleri, pastinak, kartoffel, sød kartoffel og gulerod) vendt med en anelse god olie, mere salt og peber samt indmaden. En smule vand i bunden og så kom vi ellers det hele i ovnen. 170 grader i ovnen i 2½ time. Første time med ryggen op og resten af tiden på normal vis med brystet op. Dryp jævnligt dyret med skyen og husk at vende rundt i rodfrugterne. Hanen fik et skrald varme til sidst, så skindet blev sprødt. Det er herlig vintermad og ovenikøbet af den nemme slags, der passer sig selv.
Tilbehør i form af løgmarmelade. Opskrift fra "Stege og brase" (tredje bog i serien af lettilgengængelige og meget lækre kogebøger fra Magasin. Tina Jørstian er hovedet og hænderne bag). I grove træk er det noget med at lave en lage af sukker, vand, eddike og korianderfrø. Heri kommes så fintsnittede løgringe (vi brugte rødløg), og så koger det ellers godt sammen, så det næsten karamelliserer. Smages til med salt og peber. Passede meget fint til hanen.
Dessert skulle der til. Det blev vores første - og meget vellykkede - forsøg med crème brûlée. Min hustru var hovedkvinden bag værket, og man går frem nogenlunde sådan her: Rør 4 æggeblommer med 4 spiseskefulde rørsukker og en halv stang vanille. Det skal ikke skumme (for meget) - det giver bobler i cremen. Bring dernæst en kvart liter piskefløde og halvanden deciliter mælk i kog. Rør æggeblandingen sammen med den sammenkogte fløde/mælk. Cremen hældes så i små ovnfaste skåle. De skal nu i vandbad i ovnen - ca. tre kvarter ved 120 grader. Cremen i skålene skulle nu gerne være 'halvstiv'. Derefter på køl i mindst et par timer. Lige før servering overdrysses skålene med sukker, og så skal der ellers leges med ild.
I bryllupsgave fik vi ikke blot perfekte crème brûléeskåle, men også en blæselampe til netop dette formål. Det er en smagssag, hvor meget sukkerskorpe, cremen skal have - jeg kan godt lide det godt brændt. Til sidst står du tilbage med et lille mesterværk af en klassisk dessert. Varm og sprød på toppen og kold og cremet underneden. Tøsedrenge eller folk uden det rette værktøj bruger ovnens grill i et par minutter, men det er klart bedst med flammer. Og flottest.
Etiketter: blæselampe, crème brûlée, hanekylling, rodfrugter
2 Comments:
Er crème brûlée og blæselamper ikke et lige lovligt poppet modefænomen?
Er der en tøsedreng til stede? ;-)
Send en kommentar
<< Home