17.12.06

Jordskok-gulerodssuppe


Jordskokker er fantastiske. Der er ikke mange grøntsager, der bare gror og gror om sommeren, ingen pasning kræver, og som man bare kan lade stå i jorden vinteren igennem. Men jordskokken kan! Er ligeglad med frost (ok, vi har faktisk næsten intet haft i år); visner blot foroven, men gemmer den dejligste skat af små, sprøde knolde forneden.

De har været klar i månedsvis, men vi har gemt på skatten. Det gjorde vi også sidste år. Netop nu - og i de kommende måneder - lyser jordskokkerne op i gryderne. Kan spises knasende rå eller bages, steges, koges og laves til de lækreste supper.

Og netop en suppe blev det til her. Vi fulgte Årstidernes anvisninger. Side 4 i ugens nyhedsbrev, men jeg ved ikke, hvor længe linket holder. Opskriften findes dog også i kogebogen "Rodfrugterne". Den er rosende anmeldt her, så jeg overvejer et snarligt køb. Det er vist årstiden til netop dén kogebog.

Hvordan suppen var? Ja, den var intet mindre end fantastisk. Tyk og varmende - naturligvis. Diskret chili i modspil til rodfrugternes sødme. Serveret med et kækt pift af citronsaft på toppen, yoghurt i midten og fint, knasende drys af ristede gulerødder. Anbefales på det varmeste.