23.12.07

God jul!


Rigtig god jul til alle læserne! Jeg ved det, tempoet er ikke, hvad det har været. Men gastronomien er stadig god, det er blot tiden ved tasterne, der mangler.

I dag har vi 'forjulet' med det ene sæt bedsteforældre. Hjemmelavede æbleskiver (Frk. Jensen viser vejen med masser af kærnemælk!), leg med barnebarn og julehygge naturligvis. Menuen var en alternativ and fra (af alle steder!) et julehæfte fra Alt for Damerne. En hot sag marineret i chili, ingefær, hvidløg, skalotteløg, sesamolie og soya. Skal marinere natten over. Brunes i lidt af fedtet fra skindet (fjernes inden marineringen) og steger så i ovnen i 15-20 minutter samt hviler 10 minutter under sølvpapir. Du kan give mere eller mindre afhængigt af din trang til rødt andekød. Super mørt og saftigt på grund af den lange marinering. Blev serveret med små kartofler stegt gyldne i mere andefedt, lun rosenkålssalat med persille, hvidløg og citronskal samt den efterhånden legendariske rødkålssalat fra Årstiderne.

Det jeg egentlig ville frem til var vinen i glasset (bemærk det subtile billede: frugtbombe med frugtkurv...). Yndlingshuset Montes, nærmere bestemt Montes Folly Syrah 2003. Købt for et godt stykke tid siden, men gemt til en særlig aften. Har vundet et utal af priser og er en stor vin med masser af styrke og frugt. Solbær, peber, pondus. En rigtig, rigtig lækker vin. Men helt ærligt også en dyr vin. Vi er omkring de 300-350 kr - og det kan man immervæk få meget vin for (fx 2-3 Stonecroft'er, som også er en stor og volumniøs frugtbombe, men i en noget anden prisklasse). Folly og Co. fra Montes kan findes hos Bichel og Emmerys.

Og så har vi været på Nordisk Spisehus. Den folkelige udgave af det nye nordiske køkkens mestre i Århus: Malling & Schmidt. Beretning følger!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,