21.11.06

Suppetid

Det er suppernes højtid, hvis nogen skulle have undgået at bemærke det. Også i det lille køkken på tredje. I går stod den på asiatisk suppe med pak choi og laks. I dag porre-kikærtesuppe. Førstnævnte er under inspiration af Jamie Oliver, sidstnævnte følger opskriften fra hans første kogebog "The Naked Chef" slavisk. Så her er et par gode og hurtige suppe-opskrifter og en lille hyldest til Jamie Oliver.

Jeg kan huske, jeg havde haft kogebogen længe, førend jeg i tv så ham lave porre-kikærtesuppen. Det var i serien "Oliver's Twist", og jeg undrede mig over, hvordan jeg kunne have overset den? Det måtte prøves. Siden har den været en hyppig gæst i gryden.

En tur rundt på google til aften fortalte mig, at den serie også har været vist i canadisk tv. Og ikke mindst at man der stadig har opskriften liggende. Som altid vil jeg dog opfordre til at købe kogebogen. "The Naked Chef" er som sagt Jamie's første og muligvis også bedste kogebog. Den er stoppet med gode opskrifter, og han lave mad præcis, som jeg godt kan lide det. Velsmagende, rustikt og ikke-prætentiøst. Det er nede på jorden, og det er virkelig godt.


Og så den asiatiske suppe fra i går. Den læner sig dels op af Jamie's "Fragrant Thai Broth", som forefindes i "The Return of the Naked Chef" (p. 92-93), dels en suppe jeg fik på en moderne japansk restaurant i London for efterhånden en del år siden. Suppen tager 10 minutter at lave, og det foregår sådan her:

Sæt elkedlen over. Riv skrællen af 1-2 lime og pres saften ud i en gryde. Kom skrællen ved. Find din store morter frem (ja, præcis sådan en, som Jamie har!). Kom en god klump skrællet ingefær i morteren, et par fed hvidløg, noget thaibasilikum, 1-2 chilier (afhængigt af styrke) og en håndfuld limeblade. Knus det, men lav det ikke fuldstændig moset. Det handler om at få smagen ud, ikke om at lave en grødet suppe. Det kommer du så over i gryden, fyrer op for blusset og tilsætter vandet fra elkedlen, der nu koger. Så tilsætter du en (lille) fintsnittet porre eller et par forårsløg, lidt rørsukker, noget hønsefond (hvis jeg ikke har i fryseren, bruger jeg noget flydende), thailandsk fiskesovs og en smule soya. Det sidste giver ikke bare smag, men også en flot gylden farve.

Mellemtiden siger ca. 5 minutter. Når det koger, kommer du laks i store klodser (køb et par fileter, fjern skindet og skær tilsidst i stykker) og et par håndfulde pak choi i gryden. Det er flottest med små hele kålhoveder, men kvarte kan fint gøre det. Det skal have de sidste 5 minutter. Det skal ikke bulderkoge, så laksen går i stykker, og det skal som sædvanligt absolut ikke have for længe: Laksen skal bare lige pochere, og kålen stadig have masser af bid. Smag til med limesaft, fiskesovs og eventuelt soya. Smagen er frisk, river lidt og varmer genialt på en kold dag.