30.11.06

Shepherd's Pie og Inspector Morse


Også kendt som 'cottage pie' (hyrdepie). 'Comfort food' ville englænderne sige. Søndagsmad siger vi vel herhjemme. Det var søndag, og der var Inspector Morse på programmet, så maden skulle naturligvis passe.

Du laver en kraftig, mørk kødsovs af hakket oksekød, løg, lidt gulerod, lidt tomatpure, lidt vin, lidt oksefond og vigtigt: engelsk sovs. Salt og peber - eventuelt et skvat soya. Det skal koge rigtig godt sammen og være tykt og mørkt, og ikke alt for 'tomatsovset'. Det er den ene halvdel af retten.

Anden halvdel er kartoffelmos. Kog kartofler ud (uden salt). Vi kom et par pastinakker med også. Mosen skal være så luftig, som du overhovedet kan få den, så der skal mælk og elpisker til. Et par smørklatter og salt og peber og muskatnød, så er den hjemme.

Så samles retten ved at lægge tomatsovs i bunden af et fad/bradepande og kartoffelmos ovenpå. For at hindre at det blandes alt for meget, er det en fordel at lade sovsen køle lidt af i fadet. Det hjælper også at lave mosen ekstra luftig. Mosen ridser du tilsidst med en gaffel. Så får du større overflade, og det hjælper til at få en sprød overflade. Ind i ovnen ved 200 grader i en halv time - tre kvarter. Der skal naturligvis øl til.

Lewis: "We should have arrested Donald Martin straightaway."
Morse: "Why?"
Lewis: "Morse's Law. You said there's a 50:50 chance that whoever finds the body did the deed."
Morse: "That isn't Morse's Law. Morse's Law is "There's always time for one more pint"."

(Flere fede citater at finde her)