26.11.06

Græsk musaka


Jeg har lovet, at opskriften ville følge. Her er så mit bud.

Start med at lave en god, kraftig kødsovs. Hakket oksekød (hakket lammekød er også et hit), løg, hvidløg, en smule chili, persille, timian, tomat og en masse rødvin. Det skal smages til med sukker, salt og peber. En af gæsterne mente, at kanel også gør sig godt i en sådan sovs. Jeg tager udfordringen op og prøver næste gang.

Mens sovsen står og koger ind (uden låg), gør du alt det andet klar. Du skal have nogle kartofler kogt og skivet. Du skal også have lavet en bechamelsovs eller en hvid opbagt sovs, om du vil. Smør smeltes, mel i og så bager du op med mælk igen og igen, indtil konsistensen er tyk og cremet. Husk at piske godt undervejs og hold styr på varmen. Det må hverken klumpe eller brænde på. Eventuelt lidt revet ost i til sidst (fx parmesan). Smag til med salt, peber og muskatnød.

Og så skal der jo aubergine til. Det er faktisk det væsentligste i den her ret. Skær i skiver (på langs eller tværs, du bestemmer) og varm din grillpande op. Så griller du auberginerne og får på den måde dels en lækker grillsmag ind i retten, dels noget væske ud af auberginerne. Man kan også lave tricket med at salte dem forinden og skylle af. Det trækker også væden ud.

Så skal det hele bare samles. Smør et ildfast fad eller en bradepande med lidt olivenolie. Kartofler i bunden, så kødsovs, så aubergine, så kødsovs igen, så et lag aubergine mere og så en gang kødsovs mere. Du slutter med bechamelsovsen på toppen og et tyndt lag rasp. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. tre kvarter. Server med grøn salat, brød og rødvin.