15.5.07

Om at koge en høne


Vi køber jævnligt en ordentlig, smagfuld, økologisk kylling. Jo større, jo bedre, synes jeg. Sådan en kæmpestor en af slagsen, der giver mad til mange dage. Af høj kvalitet, naturligvis. Senest har de fået nogle store svenske øko-krabater i Kvickly, som jeg kan anbefale.

Således blev en ordentlig svend på 2½ kilo indkøbt og parteret. Størrelsesmæssigt mere en høne end en kylling. Det blev til 2 pakker med hver et kyllingebryst med inderfilet (300 gram stykket!) og en pakke med 'kæmpevinger' (skær lidt ind i bryststykket, så det bliver en slags minilår (perfekt til grillen). Lår og overlår kogte vi med skroget og tilfældige grøntsager, vi nu havde liggende. Det gav 2 liter fond til fryseren (perfekt til fx risotto) og en vidunderlig gang høne i peberrod. Og restkød fra skrog til et par frokoster (prøv engang med godt brød, chutney og agurk - lækkert!)

Høne i peberrod er egentlig en mere vinterlig ret, men med nye (undtagen ærterne) grøntsager, var det nu ganske sommerligt. Mon ikke man kan lave den helt sommeragtig, hvis man kører frem efter frikassé-metoden? Med en god gang dild og grøntsagerne i små tern i sovsen, er der vel en lækker gang hønsefrikassé i gryden? Må jeg prøve inden alt for lang tid.

Der kan heller ikke gå lang tid, før jeg skal lave en klassisk, grydestegt kyllingesteg med nye kartofler, frisk agurkesalat, rabarberkompot, lidt blandede nye grøntsager og en lys sovs smagt til med lidt eddike. Det er sommer!

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Uhm, det minder mig om sommerferie hos mormor - der fik vi lige præcis sådan en stegt landkylling - den var frisk og slagtet mens vi ventede (gylp!!!) - Men det smagte guf, og det gør det stadig. Bon appetit!

18/5/07 14:25  

Send en kommentar

<< Home