2.4.07

Stifado


Stifado er en skøn græsk gryderet. Den tilberedes over mange timer, og smagen bliver kraftig og krydret. Som altid med klassikerne, er der mange opskrifter og varianter. Det følgende er, hvad jeg gør. En græker har engang rost min stifado, så det er nok ikke helt ved siden af ;-)

Find den store støbejernsgryde frem. Varm olivenolie op i gryden og brun oksekød i tern heri (1 kilo rækker til 6 mennesker). Brug bare en billig udskæring - fx inderlår eller klump - tiden kommer retten og kødet til gode. Tilsæt så en hel del rødvin (mindst en halv flaske), nogle laurbærblade, en hel håndfuld nelliker og 4-5 kanelstænger. Lad alkoholen fordampe og kom så tomat ved. Jeg bruger en smule tomatpuré og to dåser flåede tomater. Så skal du igang med pillearbejdet: 1 kilo små løg skal pilles. Jeg brugte almindelig løg, omend ganske små af slagsen. Du kan også bruge skalotteløg eller perleløg. De skal bare i hele. Så skal låget på og retten skal have de obligatoriske 2-3 timer. Låget skal enten stå godt på klem eller af efter et par timer, så retten kan koge godt ind. Smag til med salt, peber og sukker og evt. stødt kanel, hvis retten mangler.

Du serverer herligheden med ris (ovnkartofler er også glimrende) og en herlig græsk salat (tomat, agurk, peberfrugt, rødløg, gede/fåre-feta, oregano og kalamataoliven).

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jeg synes du har en utrolig lækker blog med nogle skønne opskrifter, som emmer af at være lavet med ærlighed og kærlighed til det du skal spise. Jeg glæder mig meget til at lave din Stifado til gode venner.
Hilsen Annelene

20/11/08 11:40  
Blogger Anders said...

-> Annelene: Tak for den kommentar. Det luner!!!

Din kommentar til netop stifado, fik mig til at lave denne ret, da familien i dag var på besøg. En meget lækker, krydret gryderet. Serverede den denne gang med kogt perlebyg - glimrende alternativ til ris (gælder også perlespelt) og en salat af savoykål, æble og valnødder.

23/11/08 21:33  
Anonymous Anonym said...

Hej Anders. Tak for opskriften på stifado, den virker!! Tilsatte dog hvidløg, en smule tørret oregano og lidt enebær. Tomaterne flåede jeg selv og det giver altid et dejligt resultat. Må indrømme at den umiskendelige lugt af jul i mit sommerkøkken skræmte mig lidt, men efter en times tid duftede det helt som det skulle og det smagte dejligt med grillede kartofler, et godt brød og en græsk salat. Ungerne elskede den også.

29/6/09 16:14  

Send en kommentar

<< Home