22.3.07

Italiensk hverdagsmad: Penne al pomodoro + Bistècca e carciofo

Italiensk hverdagsmad når det er bedst. Jeg har svært ved at se, at god madlavning kan gøres meget hurtigere.

Il primo: Penne al pomodoro

Pasta først. Kog nogle gode penne i rigeligt vand. Imens laver du denne lyntomatsovs: Svits et skalotteløg og to fed hvidløg i lidt olivenolie. Hæld evt. et skvat vin på, hvis du har en rest. Ellers direkte til tomaterne. Til denne ret - og årstid - er en god passato at foretrække. Dvs. en næsten færdig tomatblanding af blendede og halvt indkogte tomater - typisk fra glas eller karton. Det er tutto pronto! Spring dem med krydderier, løg osv. over og vælg istedet en med ren tomat. Lad det koge hurtigt sammen i gryden og smag til med salt, peber og evt. sukker. Er det sommer, så smid en god håndfuld hakket basilikum i til sidst. Vi måtte nøjes med lidt tørrede urter fra skabet. Vend med pastaen og server med lidt friskrevet parmesan på toppen.


Il secondo: Bistècca e carciofo
Bistècca i min fortolkning er i virkeligheden bare en tynd, tynd bøf af en billig udskæring! Bank den helt tynd med en kødhammer, vend i olivenolie og rigeligt timian, salt og peber. Steg i ultrakort tid på en brandvarm pande og dryp med citron. Værsgo: Italiensk minutsteak!

Tilbehøret var denne gang artiskok. De kan laves på flere måder, den allersimpleste er denne: Bræk stokken af og kog hovedet i saltet vand med en halv citron i. Stokken kan du skrælle og koge med: Den er absolut spiselig. De skal koge et kvarters tid. Du spiser dem ved at tage bladene af ét for ét og trække kødet af med tænderne. Mange spiser kun hjertet i midten, og det er synd. Når du nærmer dig midten, bliver bladene mere og mere kødfyldte/bløde. Allerinderst sidder 'skægget'. Det graver du bare væk med en ske, og så har du hjertet tilbage. Artiskok er en fantastisk og velsmagende grøntsag!

Etiketter: , , , ,