25.12.06

Om en overdådig juleaften (og juleaftensdag)

Uden far og mor! Nu med ansvar for store dele af julemenuen...Ville det gå? Ja, det gik helt fint.

Der blev lagt ud med storslået frokost med nordjydsk islæt klokken 12. Sild først. Så grønlangkål, sukkerbrunede kartofler og medisterpølse. Lidt kalvesylte var der også. Øl og snaps. En tung start på juledagene, men meget, meget lækker.

Herefter kom de to økoænder i ovnen. Flotte dyr omend plukningen ikke var helt til ug - vi måtte selv i gang med pincetterne. Fyldt med æbler, svesker (som havde ligget i rom!) og timian. Salt og peber. Så old school, som den slags kan og skal være, når det er juleaften. I ovnen ved 160 grader i 3-3½ timer, slutbruning ved 200 grader for at få sprødt, sprødt skind.

Hals, lever, hjerte og krås blev svitses i lidt af flommefedtet. Lidt løg, restæbler, laurbær, timian og en sjat rødvin kom ved. Vand på til det dækkede, og så kogte det ellers til en god og fyldig fond.

Næste projekt var flæskestegen. Svinekam. Ikke så fed som ribbensteg, heldigvis. Ridses godt (det er aldrig gjort ordentligt af slagteren!), og krydses med groft salt, peberkorn og laurbær. Kom ind i bradepanden ovenover ænderne (husk at skifte over til varmluft) og fik vel 2½-3 timer og lidt grill til sværen til sidst.
Tilbehøret var der god hjælp til fra familiens side. Vi fik hvide kartofler, brunede kartofler (igen), rødkål (svigermors hjemmelavede), rødbeder med solbær og en lile sprød salat af kinakål, julesalat og appelsin. Ris a la manden var der også venlige sjæle, der tog sig af, og kirsebærsovsen havde vi såmænd købt. Det må blive en anden gang, at vi står for den selv.

Anden blev nydeligt pillet fra skroget af svigermor, jeg selv trancherede svinet. Gode kraftige sovse blev lavet. Først en på andefond, så en på skyen fra svinet. De var lige i øjet.


Og så ellers altsammen ind på bordet til den ventende flok. Rødvin til. Ris a la mande og kaffe til dessert. Vi var 11 i alt og havde en dejlig aften. Rigtig god jul til læserne derude!

1 Comments:

Anonymous troels said...

Også rigtig god jul til dig, Anders. Tak for super læsning :)

29/12/06 21:19  

Send en kommentar

<< Home