3.10.06

Tærtedag


I dag står den på tærtebagning. Porre-bladbedetærte til i aften, æbletærte til en flok i morgen aften.

Porre-bladbedetærte
Dej af:
60 gr smør
150 gr hvedemel
50 gr speltmel
Vand så det passer

Fyld af:
2 små porrer
2 bladbeder
50 gr bacon
4-5 æg
En sjat mælk
Salt og peber

Lad smørret stå ude, så er det lettere at arbejde med. Bland med mel. Tilsæt vand og saml dejen. Brug fingrene, det er det letteste. Hvis altså du ikke har en røremaskine. Hvis du har god tid, så lad dejen hvile i køleskab. Den har godt af det. Derefter skal den rulles ud og i tærtefadet. Forbag ca. 10 minutter.

Imens laver du fyldet. Svits bacon i tern på panden. Brug godt, økologisk bacon, der ikke er fyldt med vand. Tilsæt porrer i skiver og bladbederne i store strimler. Læg evt. låg på. Når dejen er forbagt hælder du fyldet på og derefter æggemassen, som simpelthen er æg pisket med lidt mælk, salt og peber. Bag ca. 20 minutter ved 200 grader.


Æbletærte
Dej af:
125 gr smør
200 gr hvedemel
50 gr sukker
1 æg til at samle dejen (½ kan faktisk gøre det)

Fyld af:
5-6 æbler, skrællede i 'halve' skiver
Sukker
Kanel

Dejen her er federe og sødere. Men man kan faktisk godt lave den med mindre smør ved at bruge vandtricket, som i den første dej ovenfor. Har også godt af at hvile, inden den rulles ud. Dejen er god til alle frugttærter, jeg har selv brugt den til rabarber, hindbær og blommer. Men her er det altså æbler, som skrælles, udkernes og skæres i 'halve' skiver. Hæld i tærtefadet, hvor dejen er bredt ud (dejen forbages ikke), vend med sukker (mængden afhænger helt af, hvor sure æblerne er) og stødt kanel. Så skal den sådan set bare ind i ovnen. Den fik vel knap tre kvarter ved 200 grader. Bliver ikke dårligere af at stå til dagen efter, selvom det er svært...