1.10.06

Femkornsbrød, mirabellechutney og kyllingesteg


Mange timer er igen gået i det lille køkken.

Femkornsbrød
6 dl vand
½ pakke gær
1 spsk honning
1 spsk salt
1 spsk olivenolie
ca. 200 gr. blandede korn/frø (jeg brugte en købt uspecificeret blanding. Såvidt jeg kunne se indeholdt den solsikke, sesam, hør, hvede og rug)
2 dl rugmel
3 dl speltmel
Hvedemel for resten


Gær i lunkent vand, tilsæt honning, salt, olie, korn og frø og mel lidt efter lidt. Ælt godt. Endelig ikke for meget mel, så dejen bliver tung. De klistrede fingre må du leve med. Lad hæve i mindst en time. Slå ned, form til brød og bag. Fik ca. 30 minutter ved 225 grader på stenpladen. Blev godt.



Mirabellechutney
Ja, vi plukkede alt for mange. Nej, vi aner ikke, hvad vi skal gøre ved dem. Kører dem ned i løbet af dagen, men der er stadig for mange. Plum er igen redningskvinden. Det er side 240 i tidligere omtalte "Mors mad". Kan kun gentage min opfordring om at købe den bog. Den er guld værd.


Det var faktisk ikke mig, der lavede det, men en god ven, som jeg igen hjalp med tapetet (Ruinen skal nok blive beboelig engang). Chutneyen var noget våd, men bestemt lækker; stærk samtidig med en kraftig sødme. God til aftenens klassiker:

Kyllingesteg
Nuvel, det er ikke helt årstiden, men kyllingesteg eller gammeldags grydestegt kylling eller, hvad man nu vil kalde retten, er en sæsonløs klassiker her i hjemmet. Kødet bliver mørt, uden at blive tørt. Det kræver en god, ikke-industri kylling, men husk kyllinger, der ikke er fulde af vand og møj, smager bedre og varer længere. Vores går til tre dage, men det skal I nok se mere til. Altså:

En stor øko-/frilandskylling
Et bundt persille
Salt, peber
Smør til stegning
Evt. rodfrugter til suppen (jeg hældte et par ubehjælpsomme, deforme gulerødder og pastinak ved - det gør kun suppen bedre!)

Rens kyllingen (af en eller anden grund er økokyllinger sjældent særlig godt rensede? - ordnes nemt med en pincet). Krydr ud- og indvendigt med salt og peber og prop persillebundtet ind i kræet. Brun i smør på alle sider i en stor tung støbejernsgryde. Så skal der vand på - ca. en fjerdedel op. Eventuelt rodfrugter til suppen. Låg på. Jeg plejer at stege den med brystet ned først, og så vende den halvvejs. Den skal have 5-6 kvarter - alt afhængigt af størrelse. Denne her på 1900 gram fik knap halvanden time. Saften skal som altid være klar og ikke rød.

Vi serverede den aldeles fremragende kylling med små kartofler og gulerødder og en opbagt sovs (med masser af den gode suppe) smagt til med eddike. Vi fik forresten også hjemmelavet agurkesalat til. Det kan alle finde ud af at lave, så det behøver jeg vel ikke pensle ud her? ;-)


Husets sidste frugtbombe -en aldeles 'her-og-nu-drikbar', oversøisk shiraz - røg ned til. Hvid er egentlig at foretrække - eller lyst øl - men der var ikke andet i gemmerne.