Sild, chutney og mørksej - Det er søndag i køkkenet.
Der har igen været gang i en hel del ting i køkkenet denne søndag. Stegte sild i eddike, grøn tomatchutney og en lækker mørksej til aften.
Stegte sild i eddikelage
Stegte sild er lige ud af landevejen. Vi faldt over sildene hos fiskehandleren på torvet lørdag, og så lå resten lige for. Klip rygfinnen af. Vend dem i en blanding af rug- og hvedemel tilsat salt og peber, og fold dem sammen med skindsiden udad. Steges i smør ved jævn - ikke for høj - varme i ca. 10 minutter. Vendes flere gange undervejs. Er sildene meget store, så klip dem på forhånd i halve, så kan du bedre håndtere dem: Både på panden, og når de engang skal spises.
Imens laver du lagen. Den skal være surere end hos Frk. Jensen. Det bør være noget i retning af 2 dl eddike, 1 dl sukker og ½ dl vand. Koges sammen med hele nelliker, hele peberkorn og laurbærblade. Tilsæt mere eddike, hvis det er for sødt. Læg sildene i en krukke lagvist med rå løg i ringe. Hæld lagen over til sidst. Opbevares i køleskabet.
Grøn tomatchutney
Tomaterne faldt vi også bare over på Ingerslev Torv hos den ene øko-grønthandler (faktisk den trælse af de to, men han fik altså handlen denne gang!). Opskriften er ikke vores, men Camilla Plums. Den stammer fra 'Mors mad' side 324.
'Mors mad' er en af mine favoritkogebøger, fordi den er opbygget omkring sæsonen (Den har undertitlen 'året rundt' og kapitler for hver måned + jul!). På den måde kan man altid slå op og se, hvad der er rigtig godt netop nu. Og så kan man være enig eller uenig i alle Camilla Plums dogmatiske holdninger - men hun skriver godt og laver lige så god mad.
Chutneyen er et udstyrsstykke i krydderier - bl.a. sennep, allehånde, kardemomme, chili, kanel, stjerneanis, korianderfrø og ingefær - og resultatet er godt. Jeg gengiver ikke opskriften her, men køb 'Mors mad', den er pengene værd!
Mørksej på årstidens grønt med tomatsauce
Efter æblerov langs Brabrandstien sluttede dagen med, at vi stegte en mørksej-filet. Jævn varme i smør med lidt hvidløg og timian. Salt, peber og citron. Lækker, nem og billig fisk. Kartofler fra markedet og egne gulerødder til. Kogte en hurtig tomatsauce. Snur et lille fed hvidløg og en kæmpe bøftomat (du kan også bruge et par almindelige) i tern i lidt olivenolie. Så på med en slat fløde. Kog op, blend og reducer til det tykner. Smag til med salt og peber.
Jeg drak en hæderlig (ikke stor) Xarel Lo Classic 2005 fra Albet i Noya til. Spaniens førende økologiske producent. Vinen var frugtig og let, men jeg foretrækker nu hans Lignum, der er langt mere elegant.
5 Comments:
Sikke en fin madblog du har Anders!
Opskrifterne her er fine.
Jeg har lige været til et foredrag med Rie Møller, hun siger spis sild. sild, og atter sild.
Med venlig hilsen Angela
Tak for de pæne ord. Jeg er enig: sild er godt!
jeg synes ikke albet I noya er gode mere, de var bedre for fem år siden, men er blevet for supermarkedsagtige i deres stil = ligegyldige
Det er muligt. Indlægget er skrevet for over tre år siden, og flasken var en årgang 2005. Jeg har ikke smagt Albet I Noya for nylig, så jeg kan ikke af- eller bekræfte.
Albet i Noya ER total supermarkedsagtige i dag, de er blevet super kedelige, og ligegyldige...
Send en kommentar
<< Home