29.1.07

Rødbedesuppe (borsjtj)


Borsjtj kan staves på mange måder og laves på mange måder (jtj-endelsen er korrekt dansk iflg. Retskrivningsordbogen). Velvidende at suppen har mange varianter, følger her mit bud. Eller rettere et af mine bud: for jeg har vist aldrig lavet suppen ens to gange. Der er også mange variationsforslag herunder.

Du skal først og fremmest have fat i nogle rødbeder. Skræl dem og skær dem i store tern. Nogle opskrifter bruger også syrnede rødbeder (de skal i givet fald i, når suppen er næsten færdig). Skræl også nogle gulerødder og nogle kartofler (kun gulerødder i dag). Andre rodfrugter er også gode, men bevar en overvægt af rødbeder. Kål er også godt (rødkål i dag). Jeg har engang kommet et æble i også - det gav en lidt sødere suppe. Svits rødbeder og så videre sammen med et par løg, lidt hvidløg og en kende chili i en stor gryde. Hæld gerne lidt vodka på og derefter noget god fond. Det er bedst med en kraftig fond af okse eller kalv eller svin (kalvefond i dag). Jeg tilsatte også lidt bacon i tykke skiver - det gav noget røget fylde til smagen. Top op med vand fra kedlen så alle grøntsagerne er godt dækkede. Tilsæt urter: timian, rosmarin og laurbær. Peberkorn og lidt salt.

Suppen skal nu koge til grøntsagerne er godt møre - mindst tre kvarter - derefter skal den blendes. Tag urtestilke, laurbær og bacon op først. Du kan også lave suppen af mere fintskårne grøntsager og undlade at blende, men jeg kan nu godt lide den tykke, bløde konsistens af de blendede grøntsager. Smages endeligt til med salt, peber og lidt citron eller vineddike. Server med en klat kold creme fraiche i midten. Godt brød til - gerne mørkt - hvis du er rigtig østeuropæer også med kommen.

Etiketter: , , ,