25.6.07

Sankt Hans-grill på altanen


Vejret var - som så ofte på denne tid - ikke helt overbevisende. Heldigvis har vi en vidunderlig altan (det er den lille (urte-)have på tredje!), så tvivlsomt vejr kan ikke stoppe os fra at grille. Regner det, spiser vi bare i stuen. Ingen Weber her, men en simpel og virkelig god kuglegrill fra Ikea (tror de er holdt op med at lave den, men her er et billede på en anden side). Det bedste er, at det runde låg også har et håndtag, så den er perfekt til at tage med i parken. Og når man lukker spjældene, er det nemt at slukke kullene, når seancen er ovre. Men altså denne Skt. Hans var vi bare den lille familie med grill på altanen.



Selve menuen var så simpel, at billederne næsten taler for sig selv. Klassikere hele vejen rundt.
  • Ringriderpølser (Rids og rist)
  • Gode tournedoser fra Salling (Vendes et par gange, evt. også lidt på siderne)
  • Majskolber (Vent på de danske! Nemmest at tilberede i skrællen - fjern kun skægget i toppen - og pil så bagefter. VIL du have striber, så skal skrællen af først)
  • Nye kartofler vend i rygeostcreme (1/3 creme fraiche, 2/3 rygeost, purløg, dild, salt, peber og citron)
  • Salat vendt med citronsaft, olivenolie og groft salt




Og tænk: Da vi havde spist, var det blevet, om ikke solskin, så i hvert fald mindre truende vejr. Ned på Tangkrogen og promenere med barnevognen. For meget pøbel for mig. Rædderlig fremførelse af en ellers flot sang. Og har nogen nogensinde hørt en god båltale? Jeg har ikke. Men bål var der. Og det er altid flot.

Etiketter: , , , , , ,

24.6.07

Spaghetti con calamari


Blæksprutter - Calamari - får nogen til at væmmes. Jeg mener, det er en stor delikatesse. Kunsten er tilberede dem hurtigt, så kødet ikke bliver som gummi. De er gode på grillen, men så sandelig også i denne pastaret, som jeg laver (stort set) efter J.O.'s anvisninger (Jamie's Italy p. 95).

Først skal du dog lige have styr på blæksprutterne. Beregn én per hoved til denne ret. Jeg fik fiskehandlerens hjælp, men tror godt, jeg kan klare rensningen selv næste gang. Del i krop, ben og vinge. Rens og skyl alt andet end kødet væk. Fjern mund og øjne. Læg mærke til munden, den ligner underligt nok et lille hårdt fuglenæb. På kroppens inderside sidder rygbenet - det er helt hårdt og plastikagtigt - det skal selvfølgelig også af. Til sidst river/skraber du skindet af, og så har du faktisk klargjort blæksprutten.

Til denne ret skal blæksprutten skæres i tynde ringe - benene kan du nøjes med at halvere, og vingen kan du strimle. Først skal du dog starte med lidt hvidløg, chili og olivenolie på sauterpanden. Tilsæt så fennikel i fine strimler og nogle knuste fennikelfrø. Toppen af den friske fennikel gemmer du til pynt til sidst. Så hælder du vin på, og lader det reducere. Jeg brugte ikke hvidvin, som foreskrevet, men en sjat rosé. Det gav retten et lettere psykedelisk pink look(!), men ødelagde bestemt ikke smagen. Imens det koger ind, koger du pastaen, og når der er fem minutter tilbage, smider du blæksprutten på panden. Vend pastaen med blæksprutte-fennikel-saucen og noget finthakket bredbladet persille. Smag til med citron, salt og peber. Fennikeltop og lidt citronskal i julienne på toppen!

Det smagte helt fantastisk, så er det sagt. Hermed den varmeste opfordring til at give sig i kast med de sært udseende blæksprutter: De smager skønt.

Der var iøvrigt en lille salat som sideret til pastaen. Den bestod af rucola, mini blommetomater, parmesanflager og pinjekerner. Dryppet med balsamicoeddike og citronolivenolie. Simpelt og godt.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

15.6.07

Pasta alla Norma


Pasta alla Norma er en siciliansk pastaret med hovedbestandelene tomat, aubergine og ricotta. Du laver en god tomatsovs med hvidløg og lille smule chili. Imens den koger godt sammen, steger du auberginestave i olivenolie. De suger olie som bare pokker! Du kan begrænse fedtshowet lidt ved at bruge en god non-stick stegepande. Når de er godt gyldne, tager du dem af og lader dem dryppe af på fedtsugende papir. Så skal pastaen (her fusilli, spaghetti er mere autentisk) egentlig bare koges og retten samles:

Pastaen vendes med tomatsovsen, auberginen ovenpå og tilsidst basilikum og ricotta. Egentlig skal det være en tørret ricotta, der skal rives over, men Jamie gør som jeg uden at blinke: Bruger den friske ricotta, som du kan få overalt (i modsætning til den tørrede, som man ikke lige støder på hver dag).

Buon appetito!

Etiketter: , , , ,

9.6.07

Sommerhus II


Vi er her igen. Sommerhus i nordvest. Varmt og solrigt. Sommerlandet i al sin pragt. Og et overraskende stille vesterhav. Imorgen søndagsfrokost med fisk. Lige nu pølsemad til udsigten af et brag af en solnedgang.

3.6.07

Salade Niçoise - My Way!


Salade Niçoise er en sommerklassiker. Ingen tvivl om det. Let at lave tillige. Og som med alle klassikere er der et hav af variationer og fortolkninger. Der er udbredt enighed om, at der er i hvert fald er æg, tun, sorte oliven og ansjoser i spil. Mange kommer også kartoffel og bønner i. Og i café-versionerne er tunen af og til frisk og nygrillet. Sådan gør jeg normalt ikke. Endnu i hvert fald, for jeg tror både de mere tunge ingredienser og den friske tun skal prøves i salaten. Til gengæld har jeg allerede nu med stort held kommet fennikel i.

Mit aktuelle bud på herligheden lyder:
  • Et par forskellige slags grønne salater
  • Tomat
  • Agurk
  • Rød peberfrugt
  • Finthakket løg (vi brugte friske rødløg)
  • Fennikel
  • Hårdkogte æg (de fik lige lidt for lidt i går)
  • Ansjosfileter (én per halvt æg)
  • God tun (fra dåse eller glas)
  • Sorte niçoise oliven
  • Dressing rystet af olivenolie, citronsaft, salt og peber
Serveres med godt brød og kølig hvidvin i glasset - eller som i går: Rosé.

Etiketter: , , , , , , , , , ,